Tutorial parole Windows

<< Inapoi
Inainte >>

Introducere

Se intampla uneori, din diferite motive, sa uitam parola sau sa pierdem carnetelul sau telefonul mobil in care scrisesem parola de Windows.
Daca aveam doar o parola de utilizator si exista un aministrator, atunci el va putea reseta parola sau sterge/crea useri si parole. Daca insa exista doar un utilizator cu drept de administrator, atunci este mai complicat.
Windows-ul ne pune la dispozitie optiunea de creare disk reset parola


Creare disk reset parola


- Se conecteaza un USB stick sau un SD card la PC (laptop).
- Se apasa tasta Windows + S (Search), se tasteaza: User account si se da click pe Change User account (sau se merge in Control Panel si se acceseaza Change User Account).


Account

- Se da click pe Create a password reset disk:


Account

- Se apasa Next:


Account

- Se alege mediul de stocare pentru discul de reset (in cazul nostru stick-ul USB) si se apasa Next


Account

Se tasteaza parola actuala a PC-ului si se apasa Next


Account

Discul de reset parola va fi creat. Se apasa Finish si se deconecteaza mediul de stocare de la PC (laptop)


Account

Acest disc de reset parola este foarte important si trebuie pastrat cu grija. Daca parola de windows este uitata, se conecteaza USB stick-ul sau SD card-ul de reset parola la PC si se porneste PC-ul.
- In ecranul de logare, nu se tasteaza nici o parola, ci se da click pe Reset password.
- Se alege mediul de stocare (USB stick sau SD card, care este discul de reset parola) si se apasa Next.
- Se tasteaza o parola noua si se reconfirma.
- Se apasa Finish. Se deconecteaza mediul de stocare de la PC si se restarteaza PC-ul. Se va completa noua parola pe care tocmai am introdus-o si totul este in regula.


Cum nu foarte multi utilizatori de PC-uri si-au creat disk de reset parola, ar parea ca singura solutie este reinstalarea sistemului de operare.
Daca am fost cat de cat prevazatori si avem cel putin 2 partitii de disk (de ex. disk-ul C si D), si pe disk-ul C avem Windows-ul iar pe disk-ul D avem salvate cele mai importante fisiere, atunci la reinstalarea Sistemului de operare vom pierde doar datele de pe discul C (inclusiv programele instalate), iar datele de pe discul D vor ramane intacte.
Sau putem scoate HDD-ul si il montam pe alt PC/laptop ca HDD secundar si atunci putem salva si fisierele ramase pe discul C (dar Windows-ul nu va mai putea fi folosit).
Pentru astfel de situatii, au aparut programe de reset parole, cum ar fi: Windows Password Recovery Pro, Password Removal Tool, iSeepassword Windows password recovery pro, Windows Password Refixer, PCUnlocker, care creaza un stick USB bootabil si care la bootarea PC-ului, poate reseta parola.
Insa costa, iar versiunea gratuita nu poate testa reset de parola, ci numai alte optiuni.
Deci singura solutie gratuita ar fi reinstalarea Windows-ului (cu pierderea programelor instalate).

Dar mai exista o speranta. Sa testam puterea Linux-ului. (aceasta cale nu este indicata decat celor care sunt initiati in Linux si inteleg comenzile din Terminal. Orice greseala poate duce la distrugerea definitiva a Windows-ului instalat).


Reset parola Windows 7/8/10 folosind Linux

- Se downloadeaza o distributie de Linux (in cazul nostru imaginea iso Ubuntu 18.04 pe 64bit).
- Se creaza un USB stick bootabil cu aceasta distributie (ca in tutorialul anterior).
- Se intrduce stick-ul in PC-ul cu problema si se porneste. Va porni Ubuntu 18.04. Apare o fereastra in care suntem intrebati daca dorim instalarea sau doar testarea (Live Ubuntu de pe USB stick).


Ubuntu

Vom apasa butonul Try Ubuntu (fara instalare). Va aparea ecranul principal Ubuntu.


Ubuntu

Intai stabilim conexiunea la internet (ethernet sau Wi-Fi), sa fie functionala. Vom apasa apoi pe butonul din stanga jos pentru acces aplicatii:


Ubuntu

Vom da click pe Ubuntu Software Center.


Ubuntu

Bifam optiunea Community-mainained free and open-source software (main) si se apasa butonul Revert. Va porni procesul de update aplicatii. Vom deschide apoi Terminalul si vom face update la repozitoriul Ubuntu. Pentru aceasta, tastam in terminal:


sudo apt-get update


Ubuntu

Acum vom instala utilitarul de care avem nevoie pentru resetarea parolei de Windows, care se numeste chntpw (si care se gaseste in repozitoriul din Ubuntu). Pentru aceasta, vom tasta in Terminal comanda:


sudo apt-get install chntpw


Ubuntu

Odata instalat acest program, navigam cu System explorer in discul C din Windows (care se numeste acum ceva de genul /dev/sda1), apoi mai departe in directorul Windows/System32/config. Vom observa ca aici exista fisierele SAM in care sunt stocate informatii despre utilizatori si parole.
In acest director (config), cu click dreapta, vom deschide Terminalul.


Ubuntu
Ubuntu

Pentru a vizualiza utilizatorii existenti si drepturile lor, vom tasta in Terminal comanda:


chntpw -l SAM


Va aparea lista cu utilizatori, ca in figura urmatoare.


Ubuntu

Se alege din tabel numele utilizatorului pentru care vrem sa resetam parola de Windows (sa prneasca Windows-ul fara parola, in cazul nostru pentru utilizatorul Danny) si se tasteaza in Terminal comanda:


chntpw -u Danny SAM


Ubuntu

Va aparea prompt-ul: Select:[q]> si cateva optiuni. Vom tasta 1 (care inseamna Clear (blank) user password), urmat de Enter.
Chiar daca la apasarea Enter, se sterge cifra 1 (ca la apasarea backspace) si nu se intampla aparent nimic, parola a fost totusi resetata.
Se tasteaza acum q (care inseamna Quit editing user, back to user select). Suntem intrebati daca dorim sa salvam modificarile facute. Tastam y (yes) si inchidem Terminalul.
Deconectam USB stick-ul de la PC si restartam PC-ul. Windows-ul va porni corect, fara parola. Asta e tot.


<< Inapoi
Inainte >>