Tutorial USB flash bootabil

Inainte >>

Introducere

In viata de zi cu zi, adesea avem nevoie de un mediu de stocare bootabil (CD, DVD, USB flash sau carduri de memorie).

Fie ca instalam un sistem de operare (Windows, Linux, Chrome OS, etc.), fie ca avem nevoie de un program de devirusare, de recuperare a datelor sterse din greseala sau a parolelor uitate, daca dispunem de imaginea iso a programului respectiv, cu ajutorul unor programe simple vom crea mediile de stocare bootabile.
In continuare, voi prezenta 2 din cele mai folosite programe gratuite de realizare a mediilor de stocare bootabile. Deoarece CD-urile si DVD-urile nu se prea mai folosesc, vom discuta despre programul Rufus (pentru USB flash bootabil) si Etcher (pentru carduri de memorie si USB flash).


Creare USB flash bootabil cu Rufus


Intai se downloadeaza programul Rufus.exe. Acesta nu se instaleaza, ci ruleaza direct. Se conecteaza USB flash-ul la PC si se porneste Rufus. Acesta arata astfel:


Rufus

Am folosit un USB flash de 8Gb. Cu ajutorul butonului de cautare, se alege fisierul iso de care avem nevoie si care este salvat pe PC (in cazul nostru o distributie de Ubuntu).


Rufus

Acum se apasa butonul Start si in cateva minute, USB flash-ul va fi gata. Daca il conectam acum la un PC oprit, si acesta are setat in bios sa booteze de pe USB, la pornirea acestuia va porni instalarea noului sistem de operare Ubuntu (aveti grija, ca vechiul sistem de operare se va sterge si nu mai poate fi recuperat).


Creare USB flash bootabil sau card bootabil cu Etcher


Intai se downloadeaza programul Etcher. Dupa instalare, se conecteaza mediul de stocare (USB flash sau card) la PC si se porneste Etcher. Se va deschide fereastra: Etcher

Se selecteaza imaginea iso a programului ce va fi copiat pe mediul de stocare (in cazul nostru tot distributia de Ubuntu si USB flash de 8Gb). Va aparea fereastra urmatoare:


Etcher

Se apasa butonul Flash si in cateva minute, mediul de stocare bootabil este gata.


Inainte >>