Tutorial Tomcat

<< Inapoi
Inainte >>

Introducere

Tomcat este un server web open-source, dezvoltat de Apache Software Foundation.

Pe langa posibilitatea de a servi pagini html, acesta poate servi pagini create cu tehnologiile Java: pagini jsp (Java Server Pages). De asemenea Tomcat asigura suportul pentru executia modulelor Java Servlet.
Un servlet este un bloc de cod scris in Java, avand scopul de a extinde capabilitatile serverului (de a crea pagini web dinamice intr-un server http).
Servlet-ul nu se executa direct pe server, ci prin intermediul unui container web.
In Windows, cel mai simplu mod de instalare si configurare automata a serverului web Tomcat, este instalarea aplicatiei gratuite Xampp (ca si in cazul serverului web Apache).
Directorul de instalare se numeste tomcat si arata ca in figura urmatoare:


Tomcat

Paginile web (atat html cat si jsp), vor fi servite din directorul examples, aflat in calea: xampp/tomcat/webapps/examples.


Tomcat

La instalarea aplicatiei Xampp, se instaleaza si consola de control a serverelor:


Tomcat

Vom porni serverul web Tomcat. Deschidem apoi un browser si tastam:


https://localhost:8080


Va fi afisata pagina: index.html din directorul : examples (prin care se confirma instalarea corecta a serverului web Tomcat).


Tomcat

Pentru ca totul sa fie in regula, vom testa si functionarea unei pagini web jsp (Java Server Pages). Pagina web jsp, pe langa cod html contine si blocuri de cod Java, care vor fi cuprinse intre tag-urile: <% si %>.
Vom crea o pagina numita test.jsp, pentru a afisa data si ora curenta.


Tomcat

Vom pune aceasta pagina (test.jsp) in directorul: examples (de unde sunt servite paginile web), si vom tasta in browser:


http://localhost:8080/test.jsp


Vor fi afisate data si ora curenta ca in figura urmatoare:


Tomcat
<< Inapoi
Inainte >>