Tutorial Seo

<< Inapoi

Introducere

SEO (Search Engine Optimization) se ocupa cu optimizarea unor parametri din codul sursa al paginilor web in vederea cresterii vizibilității online si a traficului site-ului.

Când introduceți o întrebare în browserul web, motorul de căutare răspunde cu o listă de linkuri către pagini web care ar putea răspunde la întrebarea dvs.
Orice motor de căutare are un crawler care colectează informații despre tot conținutul pe care îl poate găsi pe internet. Motoarele de căutare folosesc algoritmi bazati pe formule matematice, pe baza carora genereaza un scor.
Scorul paginii dvs. web este utilizat atunci când Google Spyder accesează cu crawlere și indexează pagina dvs.


Sfaturi pentru a urca in ierarhia motorului de căutare:

Calitatea continutului paginii web

Fără conținut bun, este imposibil să va pozitionati in primele locuri in cautarea Google.
Trebuie sa publicati regulat (cel putin o data pe saptamana), articole interesante, sa postati imagini, clipuri video sau alte fisiere media. Textul trebuie sa fie clar, concis si sa contina cat mai multe noutati, astfel incat sa atraga vizitatorii.


Experienta utilizatorului

Folosiți meniuri de navigatie simple, usor de utilizat, cu link-uri interne relevante și conținut asemănător.
Daca utilizatorul va fi placut impresionat la prima vizita pe site, sigur va reveni si alta data.


Viteza site-ului web

Aceasta se refera la viteza de incarcare a paginii web in browser. Poate depinde de conexiunea la internet, dar mai ales de marimea paginii. Marimea paginii creste odata cu folosirea imaginilor si a javascript-urilor.
Incercati sa pastrati marimea paginilor sub 250 Kb ( si mai ales sa nu depaseasca 1 Mb). Site-urile web care se încarcă în mai mult de 5 secunde sunt etichetate de Google ca site-uri lente.


Compatibilitate cu dispozitivele folosite

Trebuie avut in vedere ca tot continutul site-ului sa fie optimizat pentru orice dimensiune a oricarui dispozitiv utilizat (telefon, tableta, laptop, PC).
În secțiunea <headgt;, puteți seta tag-ul viewport, care oferă instrucțiuni browserului despre modul de control a dimensiunilor paginii.


<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">


Termenul initial-scale=1.0 stabilește zoom-ul inițial când pagina este încărcată prima data în browser.


Utilizarea link-ului canonic.

Un link canonic este o modalitate de a spune motoarelor de căutare că o anumită adresă URL reprezintă copia de bază a unei pagini. Folosirea link-ului canonic previne riscul de a crea conținut duplicat în cazul în care același conținut este accesibil prin diferite adrese URL.


<link rel="canonical" href="https://www.jweb.ro"/>


Evitati utilizarea cadrelor (frame).

Frame-urile pot provoca probleme cu motoarele de căutare pentru a indexa conținutul paginii web. Încercați să evitați cadrele oricând este posibil și, dacă le folosiți, utilizați și eticheta NoFrames.


Utilizați conexiuni securizate HTTPS

HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) este versiunea securizată a HTTP, protocolul prin care datele sunt trimise între browserul dvs. și site-ul web la care sunteți conectat.
Utilizarea HTTPS înseamnă că toate comunicările dintre browserul dvs. și site-ul web sunt criptate (utilizate pentru protejarea tranzacțiilor online confidențiale sau a formularelor de comandă online).
Când solicitați o conexiune HTTPS către o pagină Web, site-ul Web va trimite inițial certificatul SSL în browserul dvs. Acest certificat conține cheia publică necesară pentru a începe sesiunea securizată.


Utilizarea tag-ului <title> (titlul paginii)

Tag-ul <title> (titlul paginii), este primul lucru pe care un utilizator il vede în rezultatul căutării. Titlul paginii este una dintre cele mai importante modalități prin care Google poate determina subiectul paginii dvs.
Dacă nu folositi cuvinte cheie de focalizare în titlu, vi se reduc în mod semnificativ șansele de a vă clasifica in cautare. Lungimea optimă a titlului este de obicei de 50 până la 60 de caractere.
Utilizați acțiuni in titlul paginii, ca: descărcați, căutați, vizionați, accesați, cumpărați, care dau mai mult entuziasm vizitatorului. Puteti utiliza o întrebare ca titlu, care va crea curiozitate vizitatorului.


Utilizarea heading-urilor (H1 - H6) titlurile si subtitlurile articolelor

Titlurile și subtitlurile sunt foarte importante pentru cititori. Titlurile sunt importante pentru a ajuta utilizatorii să înțeleagă subiectul unei pagini sau al unui articol.
Utilizarea titlurilor pe pagina web crește șansele oamenilor de a vă citi conținutul, îmbunătățește accesibilitatea și poate contribui chiar și la SEO.
Cel mai des se utilizeaza heading-ul H1 pentru titlul articolului si H2 pentru subtitluri.


Optimizarea meta tag-urilor.

Meta tag-urile sunt fragmente de text care descriu conținutul unei pagini. Cele mai importante meta tag-uri sunt:
- Meta keywords - conține o serie de cuvinte cheie care sunt relevante pentru pagina web. Acest element este invizibil pentru vizitatori, dar este vizibil pentru motoarele de căutare. Poate avea lungimea de până la 256 de caractere.


<meta name="keywords" content="keywords relevant for web pages">


- Meta description - este o scurtă descriere a paginii. Aceasta explică motorului de căutare ce este in pagina dvs. Lungimea descrierii poate fi între 150 și 200 de caractere.


<meta name="description" content="description for web pages">


- Meta robots - care este un indicator pentru crawlerele motoarelor de căutare cu privire la ceea ce ar trebui să facă cu pagina.


<meta name="robots" content="index, follow">


Utilizarea fisierului robots.txt.

Roboții web (cunoscuți sub numele de crawlere), sunt programe care traversează automat web-ul. Motoarele de căutare ii utilizează pentru a indexa conținutul paginilor web.
Site-urile web utilizează fișierul robots.txt pentru a oferi instrucțiuni robotilor web. Un site poate avea doar un fișier robots.txt. Pentru a fi localizat, fișierul robots.txt trebuie să se gaseasca in radacina site-ului (alaturi de index.html).
Dacă un robot dorește să viziteze un site web, înainte de a face acest lucru, mai întâi verifică fișierul robots.txt.
- Pentru a permite tuturor robotilor accesul complet, fișierul robots.txt va conține:


User-agent: *
Disallow:


- Pentru a exclude toți robotii de la accesul site-ului:


User-agent: *
Disallow: /


- Pentru a exclude toți robotii de la accesul la unele directoare din site:


User-agent: *
Disallow: /tmp/


- Pentru a permite numai accesul unui anume robot:


User-agent: Google
Disallow:

User-agent: *
Disallow: /


Robots

Utilizarea fisierului .htaccess.

Un fișier .htaccess este un fișier de configurare, folosit de serverele web. Puteți crea fișierul .htaccess într-un editor de text (fără altă extensie) și apoi îl încărcați pe site-ul dvs.
Un fișier .htaccess este o modalitate de a configura detaliile site-ului dumneavoastra, fără a fi nevoie să modificați fișierul de configurare a serverului. Cu o configurație pe .htaccess, putem face:
- Pagini de eroare personalizate:


400 - Bad request
401 - Authorization required
403 - Forbidden page
404 - File not found
500 - Internal error


În fișierul .htaccess, pentru a crea o pagină de eroare 404, scriem:


ErrorDocument 404 /error_pages/404.html


- Redirectare folosind fisierul.htaccess.
Pentru a redirecționa un anumit domeniu pentru a utiliza HTTPS, adăugați următoarele:


RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^yourdomain\.com [NC]
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteRule ^(.*)$ https://www.yourdomain.com/$1 [R,L]


Tot in fisierul .htaccess, se permite cache-ul paginilor web


<IfModule mod_expires.c>
# Enable expirations
ExpiresActive On
# HTML
ExpiresByType text/html "access plus 2 days"
</IfModule>


Se permite cache-ul imaginilor


<IfModule mod_expires.c>
# Enable expirations
ExpiresActive On
# My favicon
ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"
# Images
ExpiresByType image/gif "access plus 1 month"
ExpiresByType image/png "access plus 1 month"
ExpiresByType image/jpg "access plus 1 month"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 month"
</IfModule>


Se permite cache-ul fisierelor externe javascript si css.


<IfModule mod_expires.c>
# Enable expirations>br> ExpiresActive On
# Javascript
ExpiresByType application/javascript "access plus 1 month"
# CSS
ExpiresByType text/css "access plus 1 month"
</IfModule>


Se activeaza antetul de protecție XSS.
Cross-site scripting (XSS) este un tip de vulnerabilitate a securității calculatorului care se găsește de obicei în aplicațiile web. XSS permite atacatorilor să injecteze scripturi de pe partea clientului în pagini web văzute de alți utilizatori.


<IfModule mod_headers.c>
# Set XSS Protection header
Header set X-XSS-Protection "1; mode=block"
</IfModule>


Utilizarea tag-ului alt si title pentru imagini.

Când inserați o imagine pe pagina web, trebuie să setați atributul alt (care descrie imaginea) și atributul title (care se afiseaza cand trecem cu mouse-ul peste imagine).
Când crawlerele unui motor de căutare inspectează o pagină, imaginile care au setat atributul alt, contribuie la modul în care pagina este indexată. Dacă browserul nu poate procesa imaginea, se va afișa textul setat pentru atributul alt.


<img src="image.jpg" alt="image description" title="image tooltip">


Utilizarea sitemap (harta site-ului)

Sitemap-ul este o parte importantă a optimizării oricărui site web. Un sitemap este un fișier XML care contine adresele URL ale tuturor paginilor dumneavoastra.
Fișierul este plasat în directorul rădăcină al site-ului și este denumit sitemap.xml. Folosind un sitemap, crawlerele motorului de căutare, urmeaza link-urile către toate paginile dumneavoastra.
Puteți genera un sitemap (sitemap.xml) cu o aplicație gratuita sau online pe web. Puteți să trimiteți sitemap-ul dvs. la Google folosind Google Search Console.


Utilizarea unui fisier CSS extern.

Într-un documentul HTML, puteți specifica regulile stilurilor oriunde: în secțiunea <head> pentru o pagina, în secțiunea <body> ca stil inline sau utilizând un fișier extern .css.
În mod ideal, ar trebui să utilizați un singur fișier CSS extern, care sa descrie stilurile tuturor paginilor.

<head>
<link rel="stylesheet"> type="text/css" href="style.css">
</head>


Un avantaj major al utilizarii unui fisier CSS extern, este ca acesta poate fi stocat în cache, astfel încât stilurile care sunt comune tuturor paginilor sunt încărcate o singură dată si deci timpul de incarcare al paginii este mai redus.
Daca stilurile CSS sunt inline, trebuie să fie încărcate separat pentru fiecare pagină.


Prezenta social media in site

Importanța social media pentru anumite firme este imensă. Puteți adăuga butoane de social media pe pagina web pentru a îmbunătăți prezența în rețelele sociale.
De asemenea, puteti folosi Open Graph, Twitter Cards sau Publisher pentru conectarea la Google+.


Utilizarea atributului hreflang

Atributul hreflang este utilizat pentru a oferi motoarelor de căutare adrese URL alternative pentru diferite țări sau limbi.


<link rel="alternate" hreflang="fr" href="https://www.jweb.ro/fr_index.html" />


Folosirea media queries

Atributul @media este utilizat pentru a defini diferite reguli de stil pentru diferite dispozitive media. De exemplu:


@media (min-width: 768px) and (max-width: 1024px) {
h3.detail {
font-size: 250%;
}
}


Atributul @media print este utilizat pentru a defini diferite reguli de stil și aspect pentru imprimante:


@media print {
body { background: white; }
#menu { display: none; }
#wrapper, #content {
width: auto;
border: 0;
margin: 0 5%;
padding: 0;
float: none !important;
}
}


Link-urile inapoi (backlinks).

Acestea sunt link-urile pe care crowler-ele le gasesc pe web spre paginile site-ului nostru. Din pacate, motoarele de cautare folosesc aeste link-uri in clasamentul SEO.
Aceste link-uri inapoi (backlinks) se pot obtine in mai multe moduri:
- In primul rand, daca site-ul are un continut foarte bun, vizitatorii vor comenta si vor trimite prietenilor link-uri spre paginile interesante.
- Se poate intra pe forumuri in domeniu, se fac comentarii interesante prezentand noutati sau solutii la probleme, iar la autor se completeaza si un link spre site-ul propriu.
- Se poate face schimb de link-uri intre site-uri cu prietenii.
- Se poate face referire la site in paginile de social media.
- Se pot face inscrieri in directoare web (in general acestea se platesc), dar nu ajuta prea mult daca site-urile respective nu sunt foarte cunoscute.
Oricum, fara backlink-uri de calitate nu se poate urca in ierarhia motoarelor de cautare.


<< Inapoi