Tutorial Cgi

<< Inapoi
Inainte >>

Introducere

CGI (Common Gateway Interface), este un protocol pentru serverele web, prin care acestea pot executa programe (scripturi) si pot genera pagini web dinamice.

Fie ca serverul web (ex. Apache), ruleaza in Linux sau Windows, aceste scripturi vor fi executate daca se gasesc in directorul: cgi-bin.
Limbajul folosit pentru scrierea acestor scripturi este Perl si ele sunt executate cu interpretorul Perl (in Windows: perl.exe). Un script Perl, are extensia .pl (sau .cgi), iar prima linie de cod va arata calea spre interpretor.
- Pentru Linux:


#!/usr/bin/perl


- Pentru Windows:


#!"C:\xampp\perl\bin\perl.exe"


Perl (Practical Extraction and Reporting Language), este un limbaj de programare creat in 1987, folosit in special pentru procesare de text, insa acum se foloseste in aplicatii web si poate interactiona cu alte limbaje de programare.
Perl este un limbaj de nivel inalt, adica usor de inteles de utilizatori, dar greu de inteles de PC-uri. De aceea se foloseste interpretorul, care este un program care converteste limbajul de nivel inalt, intr-un limbaj de nivel scazut, pe care il recunoaste PC-ul si ii poate executa instructiunile.
Avantajul major este ca Perl este extrem de portabil. Poate rula pe orice sistem de operare care are instalat interpretorul Perl.


Instalarea Perl in Linux

Daca distributia de Linux nu are Perl preinstalat, deschidem Terminalul si tastam:


sudo apt-get install perl


iar calea spre interpretor, care va constitui prima instructiune din orice program perl va fi:
#!usr/bin/perl


Instalarea Perl in Windows

Perl se poate downloada si instala si in Windows:


Perl

Dar cel mai simplu mod de a scrie si a rula scripturi Perl, este folosirea programului Xampp, care are instalat serverul web Apache (si alte servere), si care are configurat deja interpretorul Perl.
Xampp dispune de un panou de control de unde se pot manageria serverele.


Perl

Tot ce avem de facut este sa scriem un script perl, sa il punem in directorul: cgi-bin si sa pornim serverul Apache. Apoi, il accesam cu browserul, scriptul se executa si rezultatul va fi afisat in browser.


Perl

Scripturi in Perl

Sa testam cel mai simplu script de salut. Scriem acest script intr-un editor de text, il salvam ca: salut.pl si il punem in directorul: cgi-bin.


Perl

Pentru ca sa il executam, deschidem browserul web si tastam:


localhost/cgi-bin/salut.pl


Rezultatul in browser va fi:


Perl
<< Inapoi
Inainte >>