v Tutorial parole Bios

Tutorial parole Bios

<< Inapoi
Inainte >>

Introducere

Accesul la bios este esential. Se poate intampla insa ca sa uitam parola, sa cumparam un PC sau laptop second hand sau sa dam o mana de ajutor unui prieten.
Fara acces la bios, nu vom putea seta ordinea dispozitivelor de boot si implicit nu vom putea instala un sistem de operare (daca prima optiune de boot este hard disk-ul). Insa acest impediment poate fi depasit usor prin cateva metode.


Metoda 1 (Reset BIOS folosind jumper-ul)


- Se deconecteaza toate cablurile si perifericele de la PC (alimentare, tastatura, mouse, ethernet, printer).
- Se descopera partea laterala la un PC sau partea din spate la laptop pentru a avea acces la placa de baza.
- Se localizeaza bateria CMOS si se observa daca langa ea exista un jumper (de obicei albastru), folosit pentru reset CMOS. Acest jumper, daca exista poate avea 2-4 pini si poate fi inscriptionat cu: CLEAR CMOS, CLEAR, CLR, JCMOS1, PASSWORD, PSWD, PWD.

Cmos
- Se muta jumperul in pozitia corespunzatoare de stergere a parolei de Bios, se lasa aproximativ 30s, se muta inapoi pe pozitia initiala si gata.
- La bootare, PC-ul va accesa Bios-ul fara parola, dar vor trebui corectate sistem clock si alte setari existente. Daca jumperul are numai 2 pini, se indeparteaza 30s, dupa care se pune in pozitia initiala. Astfel, bios-ul a fost resetat.


Metoda 2 (Reset BIOS prin deconectare baterie CMOS)


- Daca nu exista jumper de reset, se va deconecta efectiv bateria CMOS pentru 30s, dupa care se va conecta la loc. La bootare, se intra in Bios fara parola si se vor face ajustarile necesare.
- Este cea mai rapida si mai sigura metoda de reset bios.


Metoda 3 (Generare parola bios)


- In special pentru laptopuri, daca nu dorim sa umblam in ele, cand ni se cere parola de bios, vom introduce voit parole gresite de 3 ori la rand pana cand va apare mesajul: System disabled, urmat de un cod.Bios

- Se tine minte acest cod, se acceseaza site-ul: http://bios-pw.org/ de pe alt PC, se va introdue acest cod.


Bios

- Se vor genera automat una sau mai multe parole de bios cu care vom debloca laptop-ul.


<< Inapoi
Inainte >>